Fler killar borde testa sig för klamydia

klamydiaTre gånger fler 16-19-åriga tjejer har erfarenhet av att testa sig för klamydia jämfört med killar, enligt Folkhälsomyndighetens studie UngKAB. Det är viktigt att fler – inte minst killar – vet när man ska testa sig för klamydia, vart man ska vända sig och hur det går till.

UMO.se, ungdomsmottagningen på nätet, hjälper unga som behöver råd och hjälp kring bland annat klamydia. Sidan drivs av Stockholms läns landsting på uppdrag av alla Sveriges landsting och regioner.

I UMO-podden som finns på sajten diskuterar unga viktiga frågor kring sex, kroppen, relationer och hälsa. På mindre än ett år har podden haft nära 60 000 lyssningar. I varje avsnitt medverkar också en sjuksköterska, sexualupplysare eller barnmorska som är expert på ämnet.

– Det vore härligt om fler killar förstod hur välkomna de är på ungdomsmottagningen och hur bra det är att gå dit. Att ta ansvar för sin sexuella hälsa gäller alla, oavsett kön, och på ungdomsmottagningen får alla unga ett fantastiskt fint bemötande, säger barnmorskan Sofia Alsing, som svarar på frågor på UMO.se.

UMO.se kan unga också hitta närmaste ungdomsmottagning eller läsa om hur man beställer ett klamydiaprov att göra hemma.

Fakta om klamydia från UMO.se
  • Klamydia är en vanlig könssjukdom.
  • Klamydia överförs framför allt om du har samlag utan kondom.
  • De vanligaste symtomen är att det svider när du kissar eller att du får flytningar. Men ofta får du inga symtom alls.
  • Klamydia behandlas med antibiotika.
Statistik om klamydia från Folkhälsomyndigheten och UngKAB-undersökningen
  • Det rapporteras ca 36 000 fall per år.
  • 11 procent av de unga uppger att de haft klamydia.
  • Tre gånger fler 16-19 åriga tjejer testar sig för klamydia jämfört med killar.
  • En högre andel tjejer (79 procent) än killar (63 procent) ansåg att det är viktigt att testa sig när man är i en sexuell relation.

UngKAB är en studie om kunskap, attityder och beteende bland unga 16–29 år om hälsa och sexualitet bland unga i Sverige.