Lönegapet mellan kvinnor och män i Sörmland minskar

kvinnor och mänLöneskillnaderna mellan kvinnor och män minskar för första gången på nästan 10 år. Även om skillnaderna mellan män och kvinnors löner fortfarande är stora. Det visar LOs årliga lönerapport som publicerades på onsdagen.

Enligt rapporten tjänar männen i Sörmland i snitt 4200 kronor mer i månaden än kvinnorna, vilket är några hundralappar lägre än rikssnittet. LO-rapporten visar också att löneskillnaderna mellan arbetare och tjänstemän har legat stilla de senaste åren och att trenden där tjänstemännen drar ifrån är bruten.

– Det finns många olika orsaker till att kvinnor tjänar mindre än män. Vi vet att en viktig faktor för att driva upp sin lön handlar om att byta arbetsgivare. Det har traditionellt sett varit svårare i kvinnodominerade yrken, som inom skolan, vården och omsorgen. Där ser vi hur det håller på att ändras, med fler aktörer, vilket bland annat märks genom höjda löner, säger Björn Lindgren regionchef för Svenskt Näringsliv i Sörmland till SVT Nyheter.

I riket i stort minskar löneskillnaden mellan kvinnor och män. Medellönen för kvinnor var förra året 29 900 kronor i månaden, mot 34 400 kronor för män. Löneökningen för kvinnor var drygt 1500 och 1200 kronor för män.

– Löneskillnaderna mellan män och kvinnor är det mest medeltida vi har i samhället i dag. Det är därför glädjande att kvinnors löner äntligen ökar mer än männens, säger LOs avtalssekreterare Torbjörn Johansson.