Inte nog med att det var ovanligt mörkt ute i morse…

ovanligt mörkt ute
Ett skumt mörker rådde på himlen i morse.

Många som begav sig till jobb och skola i morse reagerade nog på att det var ovanligt mörkt ute. Fast klockan var runt åtta på morgonen så var det ett skumt mörker på himlen.

På Aftonbladets hemsida spekulerades det hej vilt under morgonen vad det hela berodde på, en del såg det som att domedagen nu var här, andra Ragnarrök. Någon skämtade om att ryssen var här, en annan att det var så mörkt ute att hen ringde militären.

Nu visar det sig dock att det varken var domedagen eller ryssen som kommit utan att det hela beror på stoftpartiklar från bränderna i Spanien och Portugal som gör himlen mörkare. De kraftiga vindarna från stormen Ophelia bidrar till att dra upp de här partiklarna över Sverige. Liknande fenomen har även setts i Frankrike och över Storbritannien där himlen setts både orange och röd.

Ovanligt mörk gatubelysning

Men – inte nog med att det var ovanligt mörkt ute i morse, till råga på allt fungerar inte gatubelysningen som den ska i Eskilstuna. Kamal Gul, som är driftingenjör på Eskilstuna kommun, säger till SVT Nyheter att det är ett systemfel någonstans och att tändningssignalerna inte reagerar som de ska. De genomför nu en felsökning och räknar med att ha åtgärdat problemen till i morgon.