Avbrott i tv-sändningarna för norra Södermanland 31 oktober

tv-sändningarnaTisdagen den 31 oktober genomför Teracom en omfattande frekvensomläggning från sändare i norra Södermanland. Hushåll som tar emot tv med egen antenn via det digitala marknätet påverkas av förändringarna för tv-sändningarna.

Sista oktober är det dags för norra Södermanland att genomföra frekvensförändringar för tv. Mellan klockan 10-18 kommer det vara avbrott och störningar i tv-sändningarna. Boende i och runt Gnesta, Strängnäs och Trosa påverkas av arbetet. Eskilstuna berörs alltså inte av detta avbrott, i våras genomfördes omläggningen för våran del.

Norra Södermanland och Stockholm med omnejd är det sista området i en omfattande frekvensomläggning som påbörjades i mars 2016. I och med detta är 700 MHz-bandet tillgängligt för annan användning än tv-sändningar, till exempel säker mobil kommunikation för blåljusmyndigheter och ökad kapacitet för mobilt bredband.

Berör alla hushåll med tv-antenn

Frekvensomläggningen berör alla hushåll som tar emot tv via marknätet med en vanlig tv-antenn. Det gäller både de som enbart tittar på fri-tv-kanaler och de som har betal-tv-abonnemang via Boxer. Därför behöver tittare som tar emot tv-sändningar via det digitala marknätet med egen antenn göra en kanalsökning eller ominstallation av sin digital-tv-box efter klockan 18 den 31 oktober.

Om man bor i ett flerfamiljshus och har kabel-tv, tittar via satellit eller iptv berörs inte det enskilda hushållet.

Däremot måste fastighetsägare, eller den som ansvarar för fastighetens tv-nät och som nyttjar marknätets tv-signaler, ändra i mottagningscentralen så att marknätets programutbud kan tas emot efter frekvensomläggningen.

– Det är ett stort område med många hushåll som tar emot tv via marknätet. Vi är dock väl förbereda och kommer gör allt vi kan för att det ska ske så smidigt som möjligt för alla tittare, säger Marcus Hartmann, kommunikationschef Teracom AB.

Läs mer om 700 MHz-utrymningen på www.teracom.se