Majoritet positiva till förbud mot engångsartiklar av plast

Positiva

Två av tre personer är positiva till förbud mot engångsartiklar av plast.

67 procent av svenskarna är positiva till att Sverige inför förbud mot engångsförpackningar i plast som bestick, sugrör och muggar. Det visar en ny SIFO-undersökning som genomförts på uppdrag av Världsnaturfonden. Resultatet av undersökningen signalerar att man vill att Sverige tar sitt ansvar för att minska onödig plastkonsumtion och att svenskarna är villiga att ställa om till andra alternativ. Om vi inte ska ha mer plast än fisk i haven framöver måste vi jobba på alla fronter för att minska plasten vid källan, säger generalsekreterare på WWF.

På frågan ”Skulle du ställa dig positiv eller negativ till ett svenskt förbud mot försäljning av engångsartiklar i plast (som plastglas, plastbestick etc.)?” så uppger 67 procent att de är positiva. Av dessa 67 procent är 29 procent mycket positiva, och 21 procent uppger att de är ganska eller mycket negativa till ett sådant förbud. 55 procent av svenskarna uppger att de har minskat sin användning av engångsartiklar i plast, såsom bestick muggar och påsar.

I augusti gick Costa Rica som första land i världen ut med ett förbud mot engångsförpackningar i plast. Tidigare har länder som Rwanda, Kenya, Bangladesh, Frankrike och Sydafrika förbjudit plastbärkassar. Sverige införde ett informationskrav om plastens skadliga effekt på miljön på bärkassar i plast. En åtgärd som kraftigt minskat försäljningen av bärkassar av plast i Sverige.

60 procent av allt skräp som årligen hamnar i haven är plast, såsom flaskor, engångsbestick och förpackningar. Det skadar och dödar djur och kan läcka gifter som hamnar i mat och dricksvatten. Vi har sett att politiska beslut ger effekt. Är det inte dags att visa oss själva och världen att vi kan dricka juice och kaffe utan sugrör och lock? Vi tycker det är dags att börja fasa ut engångsartiklar i plast, säger WWF:s havsexpert.

Totalt svarande 1011 svenskar i åldrarna 18-79 år i undersökningen. Den genomfördes av SIFO på uppdrag av WWF.

Källa: wwf.se