De betalar högst snittlön – i din kommun

högst snittlönVilket företag är den bäst betalande arbetsgivaren i din kommun? Årets lönekartläggning över företagen som betalar ut högst snittlön i varje kommun visar att lönegapet i landet minskar för första gången, samtidigt som Stockholm fortsätter att dominera i toppen. Högst lön får du i Solna och lägst i Åre.

Creditsafe har inte bara tittat på vilka som är de 100 bäst betalande arbetsgivarna i Sverige. Genomgången omfattar också vilka arbetsgivare som betalar ut högst snittlön i varje kommun.

Åtta kommuner har tagit sig över miljonstrecket sett till den bäst betalande arbetsgivaren. Den högsta lönen hos företaget i toppen är åtta gånger så mycket än hos företaget i botten på listan. Trots detta visar årets kartläggning att lönegapet minskar mellan kommunernas högst betalande företag. Även om det fortfarande skiljer hela 2,1 miljoner i årslön per anställd – så är detta 300 000 kronor mindre jämfört med året innan.

På årets kommunranking finns 97 nya företag. Dessa arbetsgivare har nu intagit platsen som det bäst betalande företaget i kommunen och var inte med på förra årets lista. I 29 kommuner har företaget i topp en majoritet kvinnor anställda. Detta kan jämföras med 26 kommuner förra året.

– Det är främst inom läkemedelsbranschen och vårdbolag där vi ser fler andel kvinnor än män på topplistorna och där förändringen går snabbast. Kommuner där det högst betalande företaget har en majoritet kvinnliga anställda ökar, dock är det väldigt låga siffror sett till hur många kommuner som finns på listan. säger Krister Jonsson, VD på Creditsafe.

Solna toppar kommunrakningen med högst snittlön

Högst upp i kommunrankingen hittar vi Solna och företaget som betalar sina anställda bäst i Sverige är Meda Aktiebolag. Där tjänar de 108 anställda i genomsnitt 2,4 miljoner i årslön. Det kan jämföras med den bäst betalande arbetsgivare i Åre, NORD-LOCK Aktiebolag, där de anställa får en snittlön på 310 000 kronor.

Årets fem kommuner i topp är Solna (2 486 tkr), Stockholm (2 486 tkr), Nacka (1 630 tkr), Göteborg (1 254 tkr) och Älmhult (1 123 tkr). Utöver dessa finns ytterligare tre kommuner i landet där man ger sina anställda miljonlöner – Sundsvall (1 084 tkr), Malmö (1 063 tkr) och Uppsala (1 006 tkr).

De fem kommuner som ligger i botten sett till bäst betalande arbetsgivare är likt tidigare år Sollefteå (314 tkr) och Arjeplog (323 tkr), tillsammans med Heby (329 tkr), Lilla Edet (316 tkr) och Åre (310 tkr).

Totalt finns 46 kommuner på listan där den högsta genomsnittslönen är mer än 600 000 kronor per år. I 52 av kommunerna finns den bäst betalande arbetsgivare under 400 000 kronor. Eskilstuna kommun rankas på plats 37 där företaget Hexagon Metrology Nordic AB:s anställda har en snittlön per år på 643 000 kronor.


Fakta om löneligan – hur är listorna framtagna:

Listorna grundar sig på aktiebolag med minst 50 anställda och baseras på lönekostnad/antal anställda från företagens egna bokslut som har lämnats in till Bolagsverket.Alla snittlöner är inklusive skatt, exklusive sociala avgifter. Lön till VD och styrelse ingår ej. Kommuner som saknas på listan har inga registrerade aktiebolag med 50 anställda eller fler.