Sörmlands museum söker hemmafruar!

Foto från en undersökning som gjordes av socialstyrelsen 1945-1946. Syftet var att undersöka standarden och skillnaderna mellan staden (Nyköping) och landet (Tuna). Foto från Sörmlands museums samlingar.
Ta hand om barn, sköta inköp, sylta, safta, tvätta, stryka, lappa och laga. Bilden av hemmafruar på 50-talet visar ofta en kvinna med lagt hår och nystruken klänning i pastell – alltid med ett leende på läpparna! Hur såg vardagen egentligen ut? Sörmlands museum vill samla in hemmafruarnas berättelser.

Alla har en historia att berätta. Om sig själv, sitt liv, sin plats eller miljö. Om en händelse förr eller nu. Om en tanke eller en känsla. Var och ens berättelse är en del i vår gemensamma historia. Den vi blickar tillbaka på eller den vi skapar nu.

Sörmlands museum arbetar hela tiden aktivt med att samla in nya berättelser utifrån olika teman. Just nu är ett av deras teman hemmafruar och hemarbete med särskilt fokus på 50- och 60-talen. Det är en viktig del av vår kvinnohistoria som museet gärna vill dokumentera.

Sörmlands museum hoppas också kunna få in föremål till sina samlingar. Föremål som var oumbärliga i det vardagliga livet som hemmafru.

De berättelser som samlas in kommer att bli tillgängliga i Sörmlands museums nya hus som öppnar i Nyköping hösten 2018.