Black Friday – handeln väntar sig ny köpfest

black fridayDen 24 november är det åter dags för Black Friday – dagen då svenskarna handlar mer än någon annan dag på året.

Black Friday var en okänd företeelse på den svenska marknaden för bara fem år sedan, men redan förra året passerade den juldagen i försäljning och blev årets största handelsdag.

Detta är en dag då man handlar både till sig och själv och till hushållet samtidigt som många passar på att göra julklappsinköp. Mobiltelefoner, TV-apparater, surfplattor och datorer samt kaffemaskiner är storsäljare under den här dagen. Även vitvaror och ljudprodukter som hörlurar och högtalare är hett eftertraktade. Förra året fanns hela åtta tv-modeller på tio i topp-listan över storsäljare.

Traditionen har tidigare inte haft något fäste i Sverige, men 2013 uppmärksammade flera svenska butikskedjor och e-handelsföretag dagen med specialerbjudanden. Den uppmärksamhet som Black Friday fick i Sverige under 2013 resulterade i att försäljningen för näthandeln ökade med 100 procent jämfört med en vanlig fredag. Det som handlades mest i Sverige under denna dag var böcker, datorspel och filmer.


Fakta Black Friday

Namnet härstammar ursprungligen från Philadelphia någon gång före 1961, där det beskrev den stora trafik- och fotgängarökningen som kom dagen efter Thanksgiving. Uttrycket började spridas utanför Philadelphia 1975 och är nu en allmän benämning i USA för dagen efter Thanksgiving. Ett antal amerikanska webbutiker erbjuder billigare varor denna dag och riktar sig då även till kunder utanför USA.

Källa: Wikipedia