Svenskar äter hajfenssoppa trots hotade bestånd

hajfenssoppa
Blåhaj. Foto: Joost van Uffelen / WWF
Varje år dör 73 miljoner hajar för sina fenors skull – trots att många bestånd av hajar är hotade. Hajfenssoppa ses som en delikatess i många länder. I en ny SIFO-undersökning som utförts på uppdrag av Världsnaturfonden WWF uppger 5 procent, motsvarande cirka 370 000 svenskar, att de någon gång har ätit hajfenssoppa i Sverige eller utomlands.

– Handeln med hajfenor omsätter miljardbelopp och är ofta del i organiserad brottslighet. Vår undersökning tyder på att även svenskar är del i att upprätthålla den marknaden. Vi vill därför starkt uppmana alla att aldrig äta hajfenssoppa, varken i Sverige eller utomlands, säger Inger Näslund, havs- och fiskeexpert på WWF.

På senare år har världen uppmärksammat problemen med den omfattande handeln av hajfenor. I oktober antogs ytterligare tre hajarter på FNs skyddslista för vilda djur och allt fler fraktbolag världen över antar ”no shark fin” policyer. Men problemen med hajfensfiske är omfattande – senast i augusti rapporterades ett tillslag på marknader i Asien och Nordamerika där 71 procent av hajfensproverna kom från arter som klassas som starkt hotade eller sårbara på den internationella rödlistan.

I Sverige är allt hajfiske förbjudet men det är lagligt att sälja hajfenssoppa. Det tycker WWF är en ologisk dubbelmoral. I SIFO-undersökningen uppger 3 procent att de har ätit hajfenssoppa i Sverige och 2 procent att de ätit soppan utomlands. Det motsvarar cirka 370 000 svenskar –  fler än det antal svenskar som årligen reser till Thailand.

– Vi svenskar kanske tänker att det inte gör något om jag äter hajfenssoppa en enda gång. Men faktum är att det bidrar till att upprätthålla efterfrågan. Sverige som marknad för hajfenor är liten men vi kan göra skillnad. Vi uppmanar därför regeringen att driva på för en skarpare marknadslagstiftning inom EU för att få till bättre skydd av hajar, säger Inger Näslund.