Sveriges Radio hyllar Finland 100 år

Finland 100 år
Marko Lehtosalo och Josefine Sundström. Foto: Mattias Ahlm
Finsk musik och finska tonsättare kommer att ta stor plats i P2 Sveriges Radio under veckorna kring det finska självständighetsjubileet den 6 december.

Firandet av Finland 100 år inleds den 29 november med #mittfinland live – en direktsänd hyllningskonsert i Sisuradios regi där den sverigefinska populärmusiken står i centrum. Konserten presenteras av Josefine Sundström och Marko ”Markoolio” Lethosalo, och på scenen står bland andra Lisa Miskovsky som ska sjunga på finska för första gången.

– För första gången i mitt liv ska jag sjunga på finska. Det är kul att utmana sig själv. Det kanske blir lite fel här och där, men jag vill ändå göra det, säger Lisa Miskovsky.

Precis som programledarna har Lisa Miskovsky Sverigefinska rötter. Det har även singer songwritern Iiris Viljanen, indiepopartisten Kristian Anttila, rapparen Juuso Pikanen och tangosångerskan Darya Pakarinen som alla kommer att inta scenen under kvällen. Under konserten #mittfinland live som äger rum på Kägelbanan i Stockholm kommer de att sjunga och berätta om sin relation till Finland.

Kvällen kulminerar när den finske musiklegenden Ilkka Lipsanen, mer känd som Danny, intar scenen och uppträder med ett gäng hits från flera decennier. Husbandet Månskensorkestern sätter sin prägel på alla uppträdanden.

På självaste 100-årsdagen den 6 december direktsänder P2 en galakonsert från Berwaldhallen med Sveriges Radios Symfoniorkester och den finska stjärnsopranen Karita Mattila under ledning av Jukka Pekka Sarastre. Konserten presenteras på både svenska och finska.

Dessutom släpper Klassiska podden ett specialavsnitt med rubriken Sibeliuspodden den 6 december. Camilla Lundberg och Carl Tofft ger oss berättelser om Finlands store tonsättare Jean Sibelius, som en försmak inför säsong tre av podden som släpps 2018.

Läs mer på Sveriges Radios hemsida