Högst upp på barnens önskelista – tid att umgås

barnens önskelista
Henry Bronett. Foto: Anders Henrikson
När julens huvudfokus flyttas från barnet till förälderns rätt att få slappna av, påminner skådespelaren, poeten och författaren Henry Bronett om att det som står högst på barnens önskelista är kärleksfulla föräldrar och tid att umgås.

I december skruvas ambitionsnivån upp och många vuxna vill så gärna skapa en fantastisk jul för barnen. Men krafterna räcker kanske inte till och risken är att det som verkligen är viktigt, att vara en närvarande förälder, hamnar i skymundan.

– Vi håller alla med om att julen är barnens högtid och vi är beredda att göra många uppoffringar för barnens skull. Då är det bra att komma ihåg att vad barn önskar sig mest av allt är att bli sedda och lyssnade på, säger Henry Bronett, ambassadör för Vit jul.

Sett ur ett barns perspektiv så är det inte glöggfika, städning eller ens julklappar som gör julen minnesvärd, utan de stunder vi delar med varandra.

I samband med att Henry Bronett presenteras som ambassadör så väljer han att läsa in en kort berättelse ur sin bok ”Olika som bär”.

– Många barn berättar att de känner sig ensamma när deras föräldrar dricker, säger Mona Örjes, styrelseordförande för IOGT-NTO-rörelsen. Det är som att den vuxne försvinner iväg. En flicka beskrev känslan när hennes föräldrar dricker som att de ger sig ut på en resa, dit hon inte kan följa med.

Länk till Henry Bronetts berättelse:  https://youtu.be/NforXmPyRaU