Eskilstuna kommuns Musikpris 2017 tilldelas Stefan Wistrand

Eskilstuna kommuns Musikpris 2017
Stefan Wistrand har tilldelats Eskilstuna kommuns musikpris 2017. Foto: Magnus Tannergren
Juryn för Eskilstuna kommuns Musikpris 2017 har nu slutfört sitt arbete och tillkännager att årets musikpristagare heter Stefan Wistrand. Han får priset med följande motivering:

Musikern
Årets musikpristagare har med sin gedigna kunskap kring improvisationsmusiken och dess utveckling i Sverige varit inspiratör och musikskapare tillsammans med många unga musiker. På skivbolaget Einnicken Records som etablerades 1993 finns flera utgivningar som fått stor uppskattning inom friform och jazzkretsar inte bara i Sverige utan runt om i världen.

Harem, Memento Mori, Nods Off, Electric MZ, Mike Beat & Hopeless Strummers är några av alla band han har spelat i genom åren.

Folkbildaren
Med sin gedigna samlade kunskap kring Eskilstunas musikliv har musikbibliotekarien levandegjort nedslag i Eskilstuna musikhistoria. Det har resulterat i bland annat boken ” När Jazzen kom till Eskilstuna 1924-1969 ”, en fin dokumentation och inblick i Eskilstunas rika musikliv.

Utställningen ” Från Rock-Nisse till Kent, om musiklivet 1958-1998” har visats flera gånger för stor publik.

Arrangören
Klubb memento har under många år gett eskilstunaborna möjligheter att uppleva musik live, på en alternativscen med gott rykte i hela landet.

Ambassadören
Stefan Wistrand är en ambassadör och förgrundsgestalt för den improviserade musiken, inte bara på scen utan också som föreläsare och utvecklare av ett levande musikliv i Eskilstuna.


Bakgrund 
Musikpriset är instiftat för att uppmärksamma Eskilstunas fantastiska musikliv och stötta utvecklingen av musiknäringen. Priset kan delas ut till person, grupp, organisation, institution eller företag som gjort en betydande insats för musiklivet i kommunen med särskild inriktning på den breda populärmusiken.