Nästan var fjärde vill minska eller stänga ned sin Facebook

Facebook
Bild: Shutterstock
Facebook är den sociala medier-plattform svensken använder överlägset mest. Hälften av oss använder den dagligen. Men det är också den kanal som flest överväger att minska sin användning av. Nästan var fjärde överväger att minska sin användning eller helt stänga ned sitt konto.

Det är Novus på uppdrag av intresseorganisationen Sveriges Annonsörer som frågat svenska folket om sina sociala medier-vanor inför det kommande året. 1032 svenskar fick frågan om de planerar att ändra sin användning och aktivitet på några av de mest frekvent använda sociala medier-plattformarna.

Facebook har flest användare, men här överväger också flest att minska sin användning. Nästan var fjärde (23 %) överväger att minska sin användning eller helt stänga ned sitt konto. 17 procent svarar att de inte har eller tänker öppna konto med en majoritet bland män och de i åldern 50-64 (27 %). Men nästan sex av tio uppger att de inte kommer förändra sitt beteende. Framförallt är det de i åldern 18-29 år som planerar att fortsätta ”Facebooka” (68 %)

Instagram är plattformen som haft störst tillväxt sett till användare* och drygt fyra av tio överväger heller inte att förändra sitt användande nästa år. Framförallt är det de i åldrarna 30-49 (49 %), 18-29 (59 %) och kvinnor (50 %) som planerar att posta bilder i samma takt framöver.

Linkedin är kanalen som flest överväger att öka sin användning i (9 %). Även där är det framförallt de yngre, 18-29, som är i majoritet (16 %).

Facebook
Bild: Sveriges Annonsörer

– Nytt år, nya vanor, brukar det heta. Sett till undersökningen ser det ut att stämma till viss del när det kommer till vår användning av sociala medier. Facebook har en stark ställning, men tillväxten har mattats av. Framförallt är det kvinnor som planerar att dra ned sin användning medan Linkedin är kanalen där flest överväger att öppna konto samt öka sin användning, säger Tero Marjamäki, pressansvarig på Sveriges Annonsörer.