For You – ny klädbutik i ReTuna Återbruksgalleria

For You
Feras Kalla och Rawda Alhalabia driver nya klädbutiken For You.
I den allra nyaste butiken For You i ReTuna Återbruksgalleria finns ett brett utbud av herr, dam- och barnkläder. Här kan kunderna hitta allt från märkeskläder till plagg från de stora kedjorna. Men vid en första anblick är det inte självklart att For You är någon second hand-butik.

– Gamla grejer har ett värde. Förutom miljönyttan med att återanvända saker för de med sig kunskap om historia och traditioner. Så säger Feras Kalla, som tillsammans med sin fru Rawda Alhalabia just startat klädbutiken For You i ReTuna Återbruksgalleria.

Precis som de andra butikerna i ReTuna Återbruksgalleria hämtar For You sitt sortiment från det som lämnats in på ReTuna Återvinningscentral. Personal från kommunens resursenhet AMA gör en första gallring av det som lämnats i återvinningen. Sedan väljer butikerna vad de vill ta tillvara och sälja till sina kunder.

– Det är faktiskt många som frågat om kläderna verkligen är använda förut. Det är de – det kommer in mycket fint till oss här på ReTuna, säger Feras Kalla med ett leende.

Feras Kalla kom till Sverige från Syrien för fyra år sedan och har tidigare jobbat som civilingenjör. Rawda Alhalabia är också ursprungligen från Syrien, där hon arbetat som journalist.

– Jag tycker att det är fantastiskt att få vara en del av det som händer här på ReTuna. Tillsammans kan vi göra en stor insats för vår planet, säger Feras Kalla.

Paret vill nu arbeta vidare med att höja statusen på second hand-kläder.

– Tidigare handlade man second hand för att man inte hade råd med nya kläder. Men nu handlar det inte längre bara om pengar, utan främst omtanke om miljön, säger Rawda Alhalabia.