Hyr en elcykel på Fristadstorget

elcykel
Sabina Dernelid testar elcykel.
Nu börjar Centrum1 hyra ut elcyklar till den som vill testa dessa allt mer populära fortskaffningsmedlen. Det kostar 100 kronor att hyra en elcykel under en dag. Eskilstuna kommun hoppas att många Eskilstunabor tar chansen att testa den nya cykeltrenden.

Under några år har Centrum1 på Fristadstorget i Eskilstuna hyrt ut cyklar, barncyklar och cykelkärror till dem som vill ta en tur i Eskilstuna med omnejd. Nu när elcyklar blir alltmer populära ser de en möjlighet att utveckla cykelutlåningen med elcyklar. Sedan 7 februari finns det därför möjlighet att hyra en elcykel hos Centrum1 för 100 kronor per dag. Den som hyr måste lämna en depositionsavgift på 100 kronor.

– Vi tycker det är kul att kunna erbjuda Eskilstunabor och turister en möjlighet att prova elcykel. Vissa kommer säkert låna för att testa hur det fungerar innan de går iväg och köper en egen elcykel, andra för att göra en längre cykeltur över dagen till Sundbyholm eller andra populära besöksmål, säger Ann Segelborg, koordinator för Centrum1.

Elcykeln blev utsedd till årets julklapp förra året och staten har dessutom nyligen infört en elcykelpremie. Premien innebär att den som köper en elcykel kan få tillbaka 25 procent av inköpspriset. Försäljningen av elcyklar förväntas därför öka rejält redan denna vinter. Det gör att kommunen inte vill vänta med uthyrningen till våren.

– Det kan tyckas märkligt att börja hyra ut elcyklar mitt i vintern, men elcyklarna är vinterrustade med dubbdäck och belysning. Eftersom elcykelpremien precis dykt upp så tänkte vi att många kanske ville testa nu, innan de går iväg och köper en sig en egen elcykel, säger Olov Åslund, projektsamordnare på stadsbyggnadsförvaltningen.