Teatersäsongen 2018 inleds med humor, värme och musik

Teatersäsongen 2018
Manusförfattare Anders Duus. Foto: Gustav Waesterberg.
Teatersäsongen 2018 hos Scenkonst Sörmland inleds med teaterpjäsen Jag kommer härifrån av dramatikern och sörmlänningen Anders Duus. I samarbete med Studieförbundet Vuxenskolan Sörmland och Bygdegårdsdistriktet Sörmland ges föreställningar från 7 april till 20 maj 2018 på bygdegårdar i Sörmland.

Scenkonst Sörmland har nyligen inlett samarbetet med Studieförbundet Vuxenskolan Sörmland och ambitionen är att spela angelägen, rolig och tankeväckande teater i intima miljöer, vilket bygdegårdarna erbjuder.

Valet har fallit på den kritikerrosade pjäsen Jag kommer härifrån av Anders Duus och i regi av Dennis Sandin. Pjäsen är en mångtydig och ömsint historia som med humor, värme och igenkänning handlar om ursprung och tillhörighet. Huvudpersonen Jenny har lämnat sin hembygd för storstadslivet. Hon åker tillbaka många år senare för att göra upp med sitt förflutna. Pjäsen tar upp frågor om att flytta, bo kvar och hur platsen vi växer upp på påverkar och formar oss.

Strängnäsbon Anders Duus är en av teatersveriges mest produktiva manusförfattare med över 40 pjäser för både barn och vuxna som spelats på scener både Sverige och utomlands. Han är verksam som dramatiker, dramaturg, översättare och pedagog. 2016 tilldelades han Ibsensällskapets dramatikerpris.

Regissören Dennis Sandin är just nu aktuell med Tjechovs Körsbärsträdgården på Smålands Musik och Teater. Han är en nationellt turnerande regissör som med fingertoppskänsla sätter skådespelarna i fokus.

Huvudpersonen Jenny görs av Sofi Helleday. Övriga skådespelare är bland andra Strängnäsbon Ingela Schale Berghagen och Jeff Lindström, uppväxt i Katrineholm.

Tre högklassiga musiker medverkar i föreställningen; Kim Persson (blockflöjt) från sörmländska Selaön i Stallarholmen, Strängnäsbon Åsa Karlberg (flöjt) och Emili Jeremias (cello). Musiken interfolierar, kommenterar och förstärker pjäsens berättelse.

Scenograf är Sven Haraldsson, kostym och mask görs av Patricia Svajger och dramaturg är Anna Kölén.

Konstnärlig ledare är Maria Weisby, tillika verksamhetsledare för Scenkonst Sörmland.

Jag kommer härifrån har premiär i Eskilstuna den 6 april och spelas på bygdegårdarna runtom i Sörmland till och med 20 maj. Föreställningens längd är ca 2 tim och 20 min.