Närproducerad solkraft från solcellspark i Kjula

solcellsparkEskilstuna Energi och Miljö har inlett ett samarbete med företaget Klararenewable, som bygger, äger och förvaltar solcellsparken i Kjula. Nu kan därför närproducerad solkraft erbjudas till  elhandelskunder från april 2018.

Precis intill E20, mittemot Eskilstuna Logistikpark, ligger Eskilstunas allra första solcellspark. Det är det lokala företaget Klararenewable, ett dotterbolag till Klara Fastigheter AB, som byggt parken och nu förvaltar den.

– Solcellsparken är 20 000 kvadratmeter stor, vilket gör den till Sveriges största privata solcellspark. Vår verksamhet grundar sig i att äga och förvalta solcellsparker. På så sätt får vi kontroll över hela kedjan och kan garantera att vår el har en låg miljöpåverkan. Det här är närproducerat på riktigt, säger Tobias Spångberg, vd på Klararenewable.

Samarbetet innebär att Eskilstuna Energi och Miljö kan erbjuda sina kunder att välja till en del förnybar och lokalproducerad solel till sina befintliga elavtal.

– Utvecklingen som sker just nu inom förnybar energi är spännande. I vårt populära elavtal Eskilstuna-el får kunden lokalproducerad, förnybar el från kraftvärmeverket i Eskilstuna. Snart kan våra kunder få lokalproducerad el även från solkraft, säger Kari Potkonen, försäljningschef på Eskilstuna Energi och Miljö.

Enligt Energiöverenskommelsen, som fem av riksdagens partier står bakom sedan 2016,är målet att Sverige ska ha hundra procent förnybar elproduktion år 2040.

– Vi tror på solkraft som ett betydelsefullt komplement till befintlig vattenkraft. Solcellsparken i Kjula producerar cirka 1 GWh per år, säger Tobias Spångberg.

Parken är byggd för att anpassa sig till naturen.

– Den ”rör sig” efter landskapet och är avvecklingsbar på två veckor. Man ska kunna ströva runt i solcellsparken och plocka lingon och svamp. Tanken är att det ska finnas möjlighet för djur att beta här, säger Tobias Spångberg.