Säg nej till olaglig barnpassning

barnpassning

Barnpassning som betalas svart har börjat bli allt mindre vanligt, men förekommer tyvärr fortfarande. Det finns idag RUT-avdrag som gör att det kostar lika mycket att betala barnvakten vitt. Utöver den uppenbara anledningen att det är olagligt med svart barnpassning kommer här fler, inte lika självklara, anledningar att inte betala sin barnvakt i fickan.

Er barnvakt får en referens för framtiden

För många är barnpassning ett första jobb och därmed också ett steg ut i arbetslivet. Genom att göra det svart kan er barnvakt inte ta tillvara på referensen och får inte en vit lön att redovisa. Går man inte via ett barnpassningsföretag förlorar er barnvakt denna språngbräda inför framtiden.

Barnvakten utbildas av specialister

Barnvakten utbildas och certifieras av företaget. Detta handlar exempelvis om HLR-certifiering eller hur man hanterar allergisk reaktion. Med en utbildning och certifiering vet barnvakten vad hen ska göra om olyckan skulle vara framme.

Försäkring ska ingå

Företagen som erbjuder barnpassning inkluderar oftast även försäkring. Detta hjälper er om något mot förmodan skulle hända eller gå sönder under passen. Det blir en extra ekonomisk trygghet.

Stöd och coaching

Att vara barnvakt är inte alltid så enkelt och det är stor skillnad mellan barnvakter. Om barnen trivs mer barnvakten kommer ni kunna slappna av mycket mer och fokusera på det ni gör. Har barnvakten stöd från ett företag är det vanligt att de får stöd och coaching för hur man kan göra passen ännu bättre.

Avslutande ord

Nu med RUT och att det är samma kostnad för svart som vit barnpassning borde det för alla vara självklart vad man väljer. Ovan var en del av de nyttor och fördelar som finns – om det nu inte räcker med att det är det lagliga alternativet.


Detta inlägget kom från Nils på myNanny som är verksamma i hela Sverige.