Dagens och Nattens ORD

 

Blodmåne

Dag talar till dag. Natt undervisar natt – med kunskap.
Med ord som inte talas, ingen röst som hörs.
Vem kan tolka orden?

Jag tänkte på det häromdagen när jag hörde nyheten om Jila Mossaed, författare från Iran. Hon kom till Sverige för drygt trettio år sedan, då 38 år gammal, med sin dotter och son. Jila Mossaed var författare redan i Iran, med ett par romaner och diktverk. Numera är hon väl känd bland den persiska befolkningen som flytt, bosatt sig i andra länder. I Sverige har hon givit ut flera böcker, med titlar som ”Ett ljud som bara jag kan”, ”Exilens språk: Texter” och senast ” Vad jag saknades här”.

Jila Mossaed har skrivit om Natten. Som i diktverket VARJE NATT KYSSER JAG JORDENS FÖTTER. Den talar med en nakenhet i orden. Ord som ger uttryck för smärta när man flytt, lämnat, blivit avklädd – för att ta på sig något nytt till en ny dag. I en ny kultur. Identiteten som växer fram i de okända landskapen. Till något som bara dagen kan visa.

När Jila Mossaed blev utnämnd till att ingå i Svenska Akademin säger hon

– Jag lämnade Iran därför att de inte tyckte om mina ord. Men nu i Sverige får jag tillfälle att sitta på de bästa litterära platserna.

Hennes ord vänder oss till tacksamhet över att vi officiellt har yttrandefrihet i vårt land – även om en del ord undanträngs även här.

Sådana ord som Jila Mossaed talar om är viktiga när vår närmiljö, när läget i landet, när vår värld fylls av migration. Människor på flykt, ofrivilligt eller flykt bort från krig, från miljöpåverkans följder av naturkatastrofer, eller från länders ledningar som sår död, hot och korruption i stället för att promota liv. Ett liv om än inte i rikedom så i välgång.

Nog är det så att de viktigaste tankarna ofta föds under natten, när dagens intensitet lagt sig. Man är beredd att lyssna till tystnaden inom sig.

Men vad är det för ord, tal som inte har någon röst? Ändå rungar orden över hela jorden. Talets röst omsluter världen. Det är orden som finns i Bibelns psaltarpsalm 19.

Hör – det är skapelsen. Den Gud som sa Ordet i urtidens början. Den Guds skapelse lever vi i, verkligheten om natt och dag. Det finns en härlighet som genomströmmar dag och natt. Tänk på universums oändliga rymder. Tänk på rytmen av arbete och vila. Tänk på en kalibrerad sol som ger oss liv. Dagens och nattens ord från Skaparen talar om vishet, sanning och faktiskt, hjärtats glädje. Den Gudens ord skapar ljus i ditt inre – det syns i en ljus blick. De ORDEN är åtråvärda som guld.

Ann-Mari Wiberg

 

solnedgång