Håll balansen och slipp ambulansen

fallolyckorVarje år vårdas cirka 70 000 personer på sjukhus till följd av fallolyckor, och cirka 1 000 personer dör av skadorna enligt Socialstyrelsen. Många av dessa olyckor går att förhindra.

Träna styrka, balans och smidighet. På det viset håller du dig i form och förebygger fallolyckor, även när muskler och leder blir stelare med åren.

– Det blir viktigare att regelbundet träna balansen ju äldre du blir. God balans i kombination med muskelstyrka och reaktionsförmåga är den bästa försäkringen mot fallolyckor. Fallolyckor kan bland annat leda till lårbensbrott, vilket kan få svåra konsekvenser när du är äldre, säger Staffan Gullsby, medicinskt sakkunnig läkare vid 1177 Vårdguiden.

fallolyckorPå 1177 Vårdguidens webbplats finns tips, råd och inspiration för dig som vill komma igång med att träna. Här hittar du vardagsnära övningar som förbättrar din kondition, styrka och balans och som även fungerar när du är äldre.

Övningarna kan göras utomhus i naturen eller i hemmet. Det finns även träningsprogram för dig som behöver ligga ned.