Gym för tränande 90-plussare

90-plussareSedan årsskiftet kan mötesplatser för seniorer presentera en ny aktivitet för 90-plussare: gym. Varje måndag och torsdag tränar de i Strigeln på Köpmangatan i Eskilstuna.

Eskilstunas befolkning av personer över 90 år ökar stadigt. Forskning visar att det aldrig är för sent att börja träna. Sedan årsskiftet kan mötesplatser för seniorer presentera ett nytt projekt för 90-plussare. Varje måndag och torsdag tränar de som blivit inbjudna via landstingets cirkelgym på Strigeln.

Ur ett samhällsperspektiv finns det mycket pengar att spara för staten om Sveriges allt äldre befolkning håller sig någorlunda friska. Forskning visar att just muskelträning spelar stor roll för förmågan att klara vardagen bra och därmed behålla en god livskvalitet. Även den mentala effekten av fysisk träning är minst lika viktig.

En som studerat effekterna av detta är Jan Lexell. Han är professor i rehabiliteringsmedicin vid Lunds universitet. Hans forskning om muskelmassans åldersförändringar förklarar varför fysisk träning livet ut är så effektiv.

– Träning kan återskapa ett bra liv. Alltfler studier tyder på att den även kan förebygga demens och skjuta upp allvarliga konsekvenser av olika sjukdomar, säger Jan Lexell.

Redan på 90-talet kunde han med sin forskning visa att äldre på bara tre månader kunde mer än fördubbla sin muskelstyrka med tung styrketräning. Idag vet forskarna också att styrketräning även ger resultat hos dem som drabbats av stroke eller Parkinsons sjukdom.

Källa: eskilstuna.se, svd.se